Αντίβαρα: Η Σωστή Τοποθέτηση Στο Τιμόνι

05 October 2022

Αντίβαρα Τιμονιού Μηχανής: Τοποθέτηση | Moto Discovery

Αντίβαρα μέρος δεύτερο λοιπόν...

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την τοποθέτηση τους.

Όλα εξαρτώνται από το τιμόνι της μοτοσυκλέτας μας.

Τι εννοούμε; Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

 

🔸 Τοποθέτηση αντίβαρων σε after market τιμόνι

 

Σε περίπτωση που έχουμε αντικαταστήσει το εργοστασιακό τιμόνι με κάποιο after market, θα διαπιστώσουμε ότι το τιμόνι αυτό είναι διάτρητο, δηλαδή κούφιο στο εσωτερικό του.

Μας ενδιαφέρει λοιπόν η εσωτερική διάμετρος του τιμονιού –προσοχή, η εσωτερική και όχι η εξωτερική καθώς εξωτερικά όλα τα τιμόνια στις άκρες τους, ακόμα και τα fatbar έχουν στάνταρ διάμετρο 22 χιλιοστά. Άρα θα πρέπει να μετρήσουμε τη διάμετρο της τρύπας ουσιαστικά στην άκρη του τιμονιού. Ο πιο σωστός τρόπος είναι με ένα παχύμετρο, αλλά σε περίπτωση που δεν έχουμε, μπορεί να μετρηθεί και με ένα απλό μέτρο.

 

Η μέτρηση της εσωτερικής διαμέτρου είναι απαραίτητη πριν την επιλογή του σωστού αντίβαρου

 

Τα after market τιμόνια έχουν εσωτερική διάμετρο που κυμαίνεται από 13,5 έως 18,5 χιλιοστά.
Για παράδειγμα τα τιμόνια Barracuda και LSL έχουν εσωτερική διάμετρο 17,5 χιλιοστά, τα τιμόνια Renthal και WRP 13,5 χιλιοστά, τα τιμόνια  Accossato και Rizoma 14,5 χιλιοστά κλπ

Αν το τιμόνι μας έχει εσωτερική διάμετρο από 17,5 έως 19 χιλιοστά, τα αντίβαρα τοποθετούνται με τον ελαστικό αντάπτορα που παρέχεται μέσα στη συσκευασία και ο οποίος έχει διάμετρο 17 χιλιοστά. Τα αντίβαρα μπαίνουν «σφηνωτά» και αφού μπουν, σφίγγουμε τη βίδα και όσο σφίγγουμε το λάστιχο αυτό διογκώνεται και ασφαλίζει το αντίβαρο στο τιμόνι.


Η τοποθέτηση των αντίβαρων σε διάτρητο after market τιμόνι είναι σχετικά απλή υπόθεση


Τι γίνεται όμως όταν όμως το after market τιμόνι μας έχει διάμετρο από 13,5 έως 17,5 χιλιοστά;; Η Barracuda έχει προβλέψει αυτό το σενάριο και υπάρχουν μεταλλικοί αντάπτορες σε δύο διαστάσεις: η μία είναι για τιμόνια με εσωτερική διάμετρο από 13,5 έως 15 χιλιοστά (π.χ. Renthal) και η άλλη είναι για τιμόνια με εσωτερική διάμετρο από 16,5 έως 18 χιλιοστά. Αφαιρούμε λοιπόν το λαστιχάκι από το αντίβαρο, τοποθετούμε τον μεταλλικό αντάπτορα και όσο βιδώνουμε αυτός εκτονώνεται και «αγκιστρώνεται» στο εσωτερικό του τιμονιού.

 

Ο μεταλλικός αντάπτορας διατίθεται σε δύο διαφορετικά εύρη διαμέτρων, από 13,5 έως 18 χιλ.

 

🔸 Τοποθέτηση αντίβαρων σε εργοστασιακά τιμόνια

 

Ώρα να περάσουμε στα εργοστασιακά τιμόνια…

Τα περισσότερα εργοστασιακά τιμόνια μοτοσυκλετών και σκούτερ Suzuki, SYM, Piaggio, Kymco, Daytona, CF Moto όπως και σε ορισμένες περιπτώσεις σε Ducati, Triumph, KTM και Kawasaki είναι είτε διάτρητα (κούφια) είτε διαθέτουν μια μικρή οπή με σπείρωμα Μ6 ή Μ8.

Στην πρώτη περίπτωση που το εργοστασιακό τιμόνι είναι διάτρητο, τα αντίβαρα μπαίνουν όπως είπαμε και προηγουμένως, δηλαδή με τον λαστιχένιο αντάπτορα που εκτονώνεται βιδώνοντας.
Στη δεύτερη περίπτωση, όταν το τιμόνι μας έχει μια τρύπα με σπείρωμα, αφαιρούμε τον ελαστικό αντάπτορα από το αντίβαρο και βιδώνουμε κατευθείαν τη βίδα.
Τα αντίβαρα της Barracuda περιλαμβάνουν στη συσκευασία βίδες και Μ6 και Μ8 ώστε να ταιριάζει σίγουρα κάποια από τις δύο.

 

Όταν το τιμόνι είναι «κούφιο» το αντίβαρο μπαίνει μόνο με τον ελαστικό αντάπτορα…

 

…ενώ όταν στο εσωτερικό του τιμονιού υπάρχει οπή με σπείρωμα μπαίνει απευθείας
βιδώνοντας μία από τις βίδες (Μ6 ή Μ8)

 

🔸 Τοποθέτηση αντίβαρων σε τιμόνι Yamaha

 

Τα εργοστασιακά τιμόνια Yamaha είναι μία κατηγορία μόνα τους…
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαθέτουν εσωτερικό σπείρωμα με διάμετρο 15 χιλιοστά.
Αν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε ένα εργοστασιακό αντίβαρο θα δείτε ότι έχει σπείρωμα στο σώμα του και δεν υπάρχει κάποια βίδα να το στηρίξει.
Βιδώνει δηλαδή ολόκληρο το αντίβαρο μέσα στο τιμόνι.

 

Αριστερά βλέπουμε το εσωτερικό του τιμονιού ενός Tenere 700 και το αντίστοιχο
εργοστασιακό αντίβαρο και δεξιά μια πιο κοντινή λήψη

 

Ο μόνος τρόπος λοιπόν ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί σωστά ένα after market αντίβαρο σε εργοστασιακό τιμόνι Yamaha είναι η χρήση ενός αντάπτορα με σπείρωμα. Οι αντάπτορες της Barracuda με κωδικό YN1000 έχουν αυτή ακριβώς τη χρήση. Βιδώνουν δηλαδή στο τιμόνι και επάνω τους τοποθετούνται τα αντίβαρα.


Με αυτόν τον τρόπο τοποθετούνται σωστά τα αντίβαρα σε τιμόνι Yamaha (πάνω)

Μια πιο λεπτομερής εικόνα από τους αντάπτορες της Barracuda (κάτω)

 

🔸 Τοποθέτηση αντίβαρων σε τιμόνι Honda

 

Ήρθε ώρα να περάσουμε στα τιμόνια Honda. Η ιδιαιτερότητα στα εργοστασιακά τιμόνια της Honda έχει να κάνει με ένα κόψιμο που θυμίζει μισοφέγγαρο. Αφαιρώντας λοιπόν το εργοστασιακό αντίβαρο, και προσπαθώντας να τοποθετήσουμε ένα after market θα διαπιστώσουμε ότι «βρίσκει» στο «δοντάκι» από αυτό το μισοφέγγαρο.

 

Αριστερά το «αρσενικό» μέρος του εργοστασιακού μισοφέγγαρου και δεξιά το «θηλυκό» στο εσωτερικό του τιμονιού

 

Και σε αυτή την περίπτωση η Barracuda πρόβλεψε να υπάρχει ο κατάλληλος αντάπτορας. Με λίγα λόγια, κατασκεύασε έναν αντάπτορα ο οποίος προσομοιώνει το μισοφέγγαρο και βοηθάει στην τέλεια εφαρμογή του after market αντίβαρου στο εργοστασιακό τιμόνι Honda.

Ο τρόπος με τον οποίο «θηλυκώνει» το μισοφέγγαρο στο τιμόνι Honda (πάνω)

Και μια πιο κοντινή ματιά στους αντάπτορες ΗΝ1000 (κάτω)

 

🔸 Τοποθέτηση αντίβαρων σε τιμόνι Kawasaki και Triumph

 

Τα εργοστασιακά τιμόνια Triumph και Kawasaki, σε μεγάλο ποσοστό, έχουν στην άκρη τους ένα εξόγκωμα το οποίο αφήνει κενό στην περίπτωση που θελήσουμε να αντικαταστήσουμε τα εργοστασιακά αντίβαρα με άλλα.
Αυτό συμβαίνει γιατί αν αφαιρέσουμε ένα «μαμίσιο» αντίβαρο θα δούμε ότι είναι «σκαμμένο» στην εσωτερική του πλευρά ώστε να «αγκαλιάζει» αυτό ακριβώς το εξόγκωμα.

 

Αριστερά διακρίνουμε το εξόγκωμα και δεξιά το «σκάψιμο» που υπάρχει στο εργοστασιακό αντίβαρο

 

Μαντέψτε… Ναι, η Barracuda έχει πρωτοπορήσει και εδώ δημιουργώντας δύο διαφορετικούς αντάπτορες, τους KN1000 για τα μοντέλα Kawasaki και τους TT1000 για τα μοντέλα Triumph, οι οποίοι έχουν την ίδια χρησιμότητα αλλά διαφορετικές διαστάσεις.

 

Παρατηρήστε το εξόγκωμα και τον τρόπο με τον οποίο το καλύπτει ο αντάπτορας (πάνω)

Αριστερά οι αντάπτορες για μοντέλα Kawasaki και δεξιά για Triumph (κάτω)

 

🔸 Τοποθέτηση αντίβαρων σε τιμόνι BMW

 

Τέλος, στα περισσότερα νέα μοντέλα BMW απαιτείται ειδικός αντάπτορας με σπείρωμα ώστε να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τα εργοστασιακά αντίβαρα με after market.

 

Οι αντάπτορες BMW1000 βιδώνουν κατευθείαν στο εργοστασιακό τιμόνι για να υποδεχτούν
οποιοδήποτε αντίβαρο της αγοράς (πάνω)

Οι αντάπτορες BMW1000 διαθέτουν κεφαλή Allen και σπείρωμα με βήμα 1,5 όπως όλες οι BMW (κάτω)

 

Κλείνοντας, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο παραπάνω οδηγός δεν είναι απόλυτος και σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγχουμε τις άκρες του τιμονιού μας πριν προχωρήσουμε στην αγορά νέων αντίβαρων.  Ακολουθεί μία ενδεικτική λίστα με παραδείγματα από ορισμένα μοντέλα ανά εταιρεία στα οποία είναι υποχρεωτική η χρήση αντάπτορα:

Honda: Integra, CB1000R, Varadero, NC750X, CB500X, Hornet κλπ

Yamaha: Fazer, Tracer, T-Max, XJ6, MT-09, MT-07, Tenere κλπ

Kawasaki: Z750, Z1000, ER-6n, Versys, Vulcan κλπ

BMW: S1000XR, RnineT, R1200GS LC, R1250GS, F850GS κλπ

Triumph: Street Triple, Tiger 1050, Tiger Sport 660, Trident, Street Twin κλπ

Δωρεάν Αποστολή
με παραγγελίες άνω των 59€
Αποστολή με
ACS Courier
Άτοκες Δόσεις
έως 48 Άτοκες Δόσεις