Αντίβαρα: Όλες Οι Απαντήσεις Στα Συχνά Ερωτήματα

26 September 2022

Αντίβαρα Τιμονιού Μηχανής: Τα Μυστικά Τους | Moto Discovery

Αντίβαρα τιμονιού λοιπόν...

Μεγάλος νταλκάς με άπειρες θεωρίες "συνομωσίας" να τον σκεπάζουν.

 

🔸 Τι είναι τα αντίβαρα;

 

Αυτά τα μικρά εξαρτηματάκια λοιπόν, τα οποία ΔΕΝ λέγονται ούτε βαρίδια, ούτε ακρόμπαρα ούτε όπως αλλιώς μπορεί να έχετε ακούσει να τα λένε, έχουν αποτελέσει τροφή πολλών αντιδικιών.

Θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι βάζοντας τα πράγματα σε μία σειρά.

 

Τα αντίβαρα αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή προβληματισμού για τους αναβάτες…

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: τα αντίβαρα έχουν συνήθως μήκος που κυμαίνεται από 3 έως 6 εκατοστά και τοποθετούνται δεξιά και αριστερά στις δύο άκρες του τιμονιού.

Τα εργοστασιακά αντίβαρα με τα οποία βγαίνουν οι μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ από την παραγωγή, είναι κατασκευασμένα από σίδερο.

 

🔸 Γιατί τα εργοστασιακά αντίβαρα να είναι βαριά;

 

Εδώ ξεκινάει η πρώτη βασική διαμάχη: το σίδερο, ως μέταλλο από μόνο του είναι κατά πολύ βαρύτερο από τον ακριβό ανταγωνιστή του, το αλουμίνιο, με μία αναλογία 1 προς τρία. Δηλαδή ένα αντίβαρο ίδιων διαστάσεων από σίδερο που ζυγίζει 100 γραμμάρια, αν κατασκευαστεί από αλουμίνιο θα ζυγίζει 33 γραμμάρια!

Αντιστρόφως ανάλογο όμως είναι και το κόστος: το σίδερο κοστίζει 2,5 φορές λιγότερο από το αλουμίνιο. Πολλοί λένε ότι ένας κατασκευαστικός οίκος όπως η Honda, η Ducati κλπ που πρέπει να παράγει εκατοντάδες χιλιάδες αντίβαρα κάθε χρόνο για να εξοπλίσει τα μοντέλα της, θα τριπλασίαζε το κόστος αυτό αν τα αντίβαρα κατασκευάζονταν από αλουμίνιο. Οπότε, το σίδερο αποτελεί μία πολύ πιο συμφέρουσα λύση.

Αυτό το επιχείρημα το ενισχύουν οι ίδιες οι εταιρείες (!) καθώς στις σελίδες των αυθεντικών αξεσουάρ, παρουσιάζουν αντίβαρα κατασκευασμένα από αλουμίνιο ως βελτιωτικό αξεσουάρ.

 

Παράδειγμα από την επίσημη σελίδα της Suzuki όπου πωλούνται αντίβαρα αλουμινίου
 για «ενίσχυση της εμφάνισης» όπως αναφέρει η περιγραφή

 

Παρότι κάτι τέτοιο δεν θα το παραδεχόταν ποτέ επίσημα κάποιος από τους παγκόσμιους αυτούς κολοσσούς, η αλήθεια είναι ότι με αυτή τους την κίνηση αυξάνουν τον προβληματισμό ως προς το βάρος των αντίβαρων και κατά πόσο αυτό είναι σημαντικό.

 

🔸 Γιατί τα αντίβαρα του εμπορίου είναι ελαφρύτερα;

 

Από την άλλη πλευρά, συναντάμε τις εταιρείες που κατασκευάζουν after market αντίβαρα όπως η Barracuda, η Rizoma, η Puig, η Lightech και άπειρες άλλες. Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο το αλουμίνιο ως πρώτη ύλη με αποτέλεσμα τα αντίβαρα να είναι πιο ελαφριά. Είναι εύκολο να αναρωτηθεί κανείς "μα γιατί δεν τα φτιάχνουν και αυτοί από σίδερο ώστε να τους κοστίζουν τρεις φορές λιγότερο;"

Προφανώς προσδοκούν στο να διοχετεύσουν στην αγορά κάτι πιο βελτιωμένο και αναβαθμισμένο από το ήδη υπάρχον οπότε το αλουμίνιο ως ποιοτικότερο μέταλλο και έχοντας την ιδιότητα να μην σκουριάζει και να μπορεί να ανοδιωθεί σε οποιοδήποτε χρώμα, αποτελεί την ιδανική επιλογή.

 

🔸 Ευθύνονται τα αντίβαρα για τη σταθερότητα του τιμονιού;

 

Η πραγματικότητα είναι ότι τα αντίβαρα επηρεάζουν τη συχνότητα στην οποία συντονίζεται το τιμόνι.

Αν όμως ένας αναβάτης νιώθει τρέμουλο στο τιμόνι του, τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κοιτάξει είναι:

• Η κατάσταση των ελαστικών: τα φθαρμένα ελαστικά ή ακόμα και η έλλειψη ζυγοστάθμισης μπορούν εύκολα να προκαλέσουν συντονισμό

• Η ύπαρξη επιπλέον αξεσουάρ όπως πολύ ψηλός ανεμοθώρακας, μπαγκαζιέρα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει το "ζύγισμα" της μοτοσυκλέτας

• Τυχόν φθορά των σινεμπλόκ

• Έλεγχος των ρουλεμάν τιμονιού/σταυρού

• Αναρτήσεις που χρήζουν επισκευής ή αντικατάστασης

Τα αντίβαρα θα πρέπει να αποτελούν τον τελευταίο παράγοντα πρόκλησης συντονισμού και εφόσον έχουν ελεγθεί όλα τα παραπάνω.

 

🔸 Διορθώνεται το πρόβλημα με πιο βαριά αντίβαρα;

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να αντικαταστήσει τα αντίβαρα του με πολύ βαρύτερα και με αυτό τον τρόπο να δει μείωση του συντονισμού. Στην ουσία όμως, το μόνο που συμβαίνει είναι να "κουκουλωθεί" το πραγματικό πρόβλημα προσωρινά που μπορεί να είναι κάποιο από τα προαναφερθέντα. Επιπρόσθετα, το βαρύτερο αντίβαρο θα κάνει το τιμόνι πιο δυσκίνητο και αυτό θα γίνει άμεσα αντιληπτό σε ελιγμούς και στροφές.

Θα έχετε παρατηρήσει επίσης ότι ορισμένοι κατασκευαστικοί οίκοι βγάζουν μοντέλα με καθρέφτες στο αντίβαρο (π.χ. Triumph/Ducati), κάποιες άλλες έχουν στον προαιρετικό εξοπλισμό τα λεγόμενα προστατευτικά μανέτας τα οποία αντικαθιστούν το αντίβαρο κλπ με αποτέλεσμα να προβληματίζουν ακόμα περισσότερο όλους εμάς σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι το βάρος του αντίβαρου στο τιμόνι.

Όπως και να 'χει, σε περίπτωση έντονου συντονισμού στο τιμόνι, ως αναβάτες είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στο μηχανικό μας ώστε να ελεγθούν όλα τα παραπάνω πριν ρίξουμε όλο το φταίξιμο στα αντίβαρα.

Στο δεύτερο μέρος θα μιλήσουμε για την τοποθέτηση των αντίβαρων, τους αντάπτορες που τα συνοδεύουν, τη συμβατότητά τους ανάλογα με το τιμόνι και τη μοτοσυκλέτα και πολλά άλλα.

Δωρεάν Αποστολή
με παραγγελίες άνω των 59€
Αποστολή με
ACS Courier
Άτοκες Δόσεις
έως 48 Άτοκες Δόσεις