OEM, γνήσια, aftermarket ή μεταχειρισμένα ανταλλακτικά μοτοσυκλέτας;

30 November 2022

Ανταλλακτικά Μοτοσυκλετών: Οι Κατηγορίες | Moto Discovery

Γνήσια ανταλλακτικά μοτοσυκλετών;

Γνήσια ανταλλακτικά είναι τα ανταλλακτικά που κατασκευάζονται από την ίδια εταιρεία που κατασκεύασε τη μοτοσυκλέτα σας, π.χ. τα γνήσια ανταλλακτικά Honda κατασκευάζονται από την ίδια τη Honda για την τεράστια γκάμα μοντέλων μοτοσυκλετών Honda. Τα γνήσια ανταλλακτικά σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές και ανοχές της εκάστοτε εταιρείας. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα έχουν αξιόπιστη απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τα γνήσια ανταλλακτικά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ταιριάζουν με ακρίβεια στη μοτοσυκλέτα για την οποία προορίζονται, επομένως η τοποθέτηση δεν θα αποτελεί πρόβλημα.

Πλεονεκτήματα των Γνήσιων Ανταλλακτικών Μοτοσυκλετών

Έχεις το κεφάλι σου ήσυχο: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα γνήσια ανταλλακτικά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ταιριάζουν με τη μοτοσυκλέτα σας, οπότε αν παραγγείλετε το σωστό ανταλλακτικό, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εφαρμογή και τη συμβατότητα. Ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο; Οι μηχανικοί πχ της Honda που σχεδίασαν, δημιούργησαν και δοκίμασαν εξαντλητικά τις μοτοσυκλέτες και τα εξαρτήματά τους ή μια άλλη κατασκευαστική εταιρεία που αναδημιουργεί το εξάρτημα;

Χρησιμοποιώντας γνήσια ανταλλακτικά, τα μηχανικά μέρη της μοτοσυκλέτας θα συνεχίσουν να λειτουργούν αξιόπιστα για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τον κατασκευαστή.

Μεγαλύτερη αξία μακροπρόθεσμα: Τα μη-γνήσια ανταλλακτικά και οι απομιμήσεις είναι στις περισσότερες περιπτώσεις φθηνότερες, επομένως το αρχικό κόστος είναι χαμηλότερο. Ωστόσο, επιλέγοντας να αγοράσετε γνήσια ανταλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερη αξία μακροπρόθεσμα καθώς εξοικονομείτε χρήματα, χρόνο και ταλαιπωρία. Επίσης, είναι συνήθως ανώτερα σε ποιότητα, επομένως αντέχουν περισσότερο στο χρόνο ώστε να έχετε καλύτερη απόδοση, εξοικονομώντας συχνά πρόσθετα έξοδα πιθανής πρόωρης αντικατάστασης.

Εγγύηση Κατασκευαστή: Η χρήση οτιδήποτε άλλου εκτός από γνήσια ανταλλακτικά, σε μοτοσυκλέτα που βρίσκεται σε εγγύηση, την “σπάει”. Η εγγύηση του κατασκευαστή περιλαμβάνει ανταλλακτικά, οπότε αν κάτι πάει στραβά, θα λάβετε αντικατάσταση ή επισκευή από τον ίδιο τον κατασκευαστή. Από την άλλη, εάν χρησιμοποιείτε μη γνήσια ανταλλακτικά, πιθανότατα θα ακυρωθεί. Χρησιμοποιείτε λοιπόν πάντα γνήσια ανταλλακτικά αν θέλετε να συνεχίσετε να επωφελείστε από την εγγύησή της μοτοσυκλέτας σας.

Ανταλλακτικά διαθέσιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: Τα γνήσια ανταλλακτικά είναι διαθέσιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες εταιρείες aftermarket σταματούν να κατασκευάζουν ανταλλακτικά για παλιές ή καταργημένες μοτοσυκλέτες καθώς η ζήτηση μειώνεται. Οι εταιρείες aftermarket δεν θέλουν να μείνουν με απόθεμα, καθώς η μακροχρόνια αποθήκευση θα αποτελέσει πρόβλημα και θα επηρεάσει τα περιθώρια κέρδους. Επομένως με τη διακοπή της λειτουργία τους, προχωρούν σε πιο κερδοφόρα τμήματα. Και τα γνήσια ανταλλακτικά διακόπτονται επίσης, ωστόσο κατασκευαστές όπως η Honda εξακολουθούν να παράγουν ανταλλακτικά για μοτοσυκλέτες άνω των 40 ετών, όπως η σειρά Honda cub.

Μεγαλύτερη Διαθεσιμότητα Ανταλλακτικών: Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ανταλλακτικά που κατασκευάζονται μόνο από τον κατασκευαστή της μοτοσυκλέτας. Αντικείμενα όπως μπουλόνια, παξιμάδια, βίδες και πείροι είναι συχνά διαθέσιμα μόνο από τον κατασκευαστή. Για τα νέα μοντέλα μπορεί να χρειαστούν ακόμη και χρόνια για να εμφανιστούν διαθέσιμες επιλογές aftermarket, καθώς θα χρειαστεί και χρόνος για τις εταιρείες aftermarket να κατασκευάσουν τα ανταλλακτικά.

Μειονεκτήματα των γνήσιων ανταλλακτικών μοτοσυκλετών

Συνήθως μεγαλύτερο κεφάλαιο: Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μη-γνήσια ανταλλακτικά είναι φθηνότερα, επομένως εξοικονομείτε χρήματα από το αρχικό κόστος εκ των προτέρων. Ωστόσο, όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτές οι εξοικονομήσεις κάποιες φορές δεν αρκούν, καθώς τα γνήσια ανταλλακτικά είναι γενικά υψηλότερης ποιότητας, επομένως τα εξαρτήματα διαρκούν περισσότερο.

Τι είναι τα ανταλλακτικά OEM (Original Equipment Manufacturer);

Δε δημιουργούν όλοι οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών κάθε εξάρτημα για τις μοτοσυκλέτες που παράγουν. Μερικές φορές αναθέτουν σε εξωτερικές εταιρείες να το κάνουν αυτό για αυτούς σύμφωνα με τις ακριβείς απαιτήσεις τους. Αυτές οι εταιρείες ανταλλακτικών που προσλαμβάνονται από τους αρχικούς κατασκευαστές μοτοσυκλετών είναι γνωστές ως αρχικός κατασκευαστής εξοπλισμού (OEM). Αυτά τα ανταλλακτικά έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με τα γνήσια ανταλλακτικά.

OEM έναντι γνήσιων ανταλλακτικών: Είναι τα OEM και τα γνήσια ανταλλακτικά το ίδιο;

Οι κατασκευαστές ανταλλακτικών OEM που πωλούν ανταλλακτικά με την επωνυμία τους δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως γνήσια καθώς δεν πωλούνται από τον κατασκευαστή μοτοσυκλέτας στην επωνυμία και στη συσκευασία τους. Αυτή είναι η κύρια διαφορά μεταξύ γνήσιων και OEM ανταλλακτικών. Για παράδειγμα, η Honda χρησιμοποιεί τους ειδικούς των μπουζί NGK για την παραγωγή των μπουζί της, όπως το ευρέως χρησιμοποιούμενο μπουζί NGK CR8EH-9 (αρ. ανταλλακτικού: 98059-58916).

Ανταλλακτικά μοτοσυκλετών Aftermarket

Τα ανταλλακτικά μοτοσυκλέτας aftermarket είναι εξαρτήματα μοτοσυκλέτας που παράγονται από εταιρείες άλλες από τον αρχικό κατασκευαστή της μοτοσυκλέτας. Δεν συνδέονται με τον κατασκευαστή μοτοσυκλετών, αλλά μπορούν νόμιμα να παράγουν και να πωλούν ανταλλακτικά για τις μοτοσυκλέτες τους.

Γνήσια ανταλλακτικά έναντι Aftermarket

Το κύριο πλεονέκτημα των ανταλλακτικών μετά την αγορά είναι ότι συνήθως κοστίζουν λιγότερο από τα γνήσια ανταλλακτικά. Πολλές μάρκες aftermarket χρησιμοποιούν υλικά χαμηλότερης ποιότητας σε σύγκριση με γνήσια ανταλλακτικά για να μειώσουν τις τιμές τους.

Πολλά ανταλλακτικά aftermarket κατασκευάζονται ώστε να είναι συμβατά με όσο το δυνατόν περισσότερα μοντέλα, με σκοπό την αύξηση κέρδους και την απόδοση παραγωγής. Λόγω αυτού, αρκετές φορές ενδέχεται να συναντήσετε προβλήματα με την τοποθέτηση, ενώ αυτό δεν είναι πρόβλημα για γνήσια ανταλλακτικά ή ανταλλακτικά OEM.

Τα ανταλλακτικά aftermarket μπορούν να είναι πιο προσαρμόσιμα σε σύγκριση με τα γνήσια ανταλλακτικά, ιδίως για αξεσουάρ. Υπάρχουν συνήθως περισσότερες επιλογές με αισθητική, όπως τα χρώματα.

Συνήθως, οι εταιρείες aftermarket καθυστερούν να παρέχουν επιλογές ανταλλακτικών μετά την αγορά, καθώς θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να αποκτήσουν πρόσβαση στις προδιαγραφές ή στο ανταλλακτικό, ώστε να μπορέσουν να προσπαθήσουν να το αναπαράγουν.

Δεύτερο-χέρι, μεταχειρισμένα ανταλλακτικά μοτοσυκλέτας

Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά μοτοσυκλέτας είναι επίσης γνωστά ως δεύτερο χέρι ή ανακυκλωμένα. Αυτή η κατηγορία ανταλλακτικών μπορεί να αποτελείται από γνήσια, OEM ή aftermarket. Τα μεταχειρισμένα εξαρτήματα μοτοσυκλετών είναι λειτουργικά/εργατικά εξαρτήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Η ποιότητα και η κατάσταση αυτών των εξαρτημάτων θα διαφέρουν πολύ. Εδώ, η τιμή των ανταλλακτικών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση του χρησιμοποιημένου ανταλλακτικού, η προσφορά και η ζήτηση για το εν λόγω ανταλλακτικό.

Γνήσια ανταλλακτικά μοτοσυκλετών έναντι μεταχειρισμένων

Το κύριο πλεονέκτημα των μεταχειρισμένων ανταλλακτικών έναντι όλων των άλλων τύπων ανταλλακτικών είναι η διαθεσιμότητα/σπανιότητα νέων ανταλλακτικών για ορισμένα μοντέλα, ειδικά για κλασικά/vintage. Ενδέχεται να μην υπάρχουν διαθέσιμα νέα ανταλλακτικά, καθώς οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει την παραγωγή ενός μοντέλου και χωρίς να υπάρχουν επίσης διαθέσιμα ανταλλακτικά μετά την αγορά, οπότε η μόνη επιλογή που απομένει είναι τα μεταχειρισμένα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι στη τιμή, εφ’ όσον υπάρχουν διαθέσιμες γνήσιες, OEM ή/και aftermarket εκδόσεις του ανταλλακτικού τη δεδομένη περίοδο. Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα τιμής ενδέχεται να αντισταθμιστεί όταν συγκρίνετε την ποιότητα του χρησιμοποιημένου ανταλλακτικού με την ποιότητα του νέου αχρησιμοποίητου γνήσιου ανταλλακτικού.

Πριν κάνετε την αναζήτησή σας, αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε πλατφόρμες όπως το car.gr ή το poulaw.gr μήπως βρείτε κάποια ευκαιρία κοντά σας!

Δωρεάν Αποστολή
με παραγγελίες άνω των 59€
Αποστολή με
ACS Courier
Άτοκες Δόσεις
έως 48 Άτοκες Δόσεις