Μεταχειρισμένη Μοτοσυκλέτα. Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις.

23 October 2023

Μεταχειρισμένη Μοτοσυκλέτα. Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις.

Όταν έρχεται η στιγμή να αγοράσεις την πρώτη σου μοτοσυκλέτα ή να αλλάξεις τη μηχανή που έχεις ήδη κάποια χρόνια, αν δεν είσαι αποφασισμένος να προχωρήσεις με μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα, μπαίνεις στην αγορά των μεταχειρισμένων. Το να αγοράσεις μια μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα απαιτεί πολύ ψάξιμο και ανοιχτά μάτια για τυχόν προσφορές ή καλές ευκαιρίες. Με λίγα λόγια, μπορεί να γίνει σκοτούρα.

Πέρα από αυτό, όμως, μπαίνουν και άλλα θέματα στην εξίσωση. Τι μηχανή να αγοράσω; Τι με συμφέρει καλύτερα; Είναι όλα τα μοντέλα αξιόπιστα; Τι χρήματα θα χρειαστούν στο τέλος; Όπου και αν αναζητήσεις απάντηση, κάποιος θα σου πει και κάτι διαφορετικό.

μείς, με αυτόν τον οδηγό, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε κάποιες απορίες και να δείξουμε έναν δρόμο που θα σε βοηθήσει πριν την αγορά μεταχειρισμένης μοτοσυκλέτας.

Επίλεξε πρώτα αυτό που σου ταιριάζει.

Σίγουρα, αφού μπήκες στη διαδικασία να αγοράσεις μια μοτοσυκλέτα, έχεις και κάτι στο μυαλό σου. Ένα οικονομικό και ευέλικτο scooter; Μια δυναμική on-off; Ή μία street βγαλμένη από MotoGP; Όποια κατηγορία και αν σε βολεύει, θα βρεις πολύ διαφορετικά μοντέλα που σε εξυπηρετούν. Το ποσό των χρημάτων που έχεις να διαθέσεις είναι μια καλή αρχή για την περιοχή που μπορείς να ψάξεις. Κάνε μια λίστα με τις υποψήφιες μοτοσυκλέτες και ξεκίνα να τις βλέπεις από κοντά. Χρειάζεται υπομονή, οπότε μην αγοράσεις την πρώτη που θα βρεις, εκτός αν είσαι τυχερός και βρεις μια τεράστια προσφορά. Επίσης, το internet είναι μια πολύ καλή πηγή για να δεις γνώμες για το μοντέλο που ψάχνεις και πιθανές βλάβες που έχουν προκύψει σε άλλους ιδιοκτήτες.

Πρόσεξε τις "περίεργες" προσφορές.

Μόλις βρήκες ένα τρομερό μοντέλο που ο ιδιοκτήτης το δίνει όσο-όσο και είναι μέσα στο budget σου. Πριν τρέξεις να δώσεις τα χέρια για την αγορά του, σκέψου μήπως υπάρχει κάποιο θέμα που τον έκανε να δώσει αυτή την τιμή. Ρώτα τον γιατί έχει ορίσει αυτή την τιμή. Μήπως έχει κάποιο μεγάλο θέμα που αγνοείς και θα σε ταλαιπωρήσει μόλις γίνει δική σου; Γενικά, να είσαι υποψιασμένος με περίεργες τιμές και απίστευτες προσφορές. Ακόμη ένα ζήτημα που πρέπει να λάβεις υπόψιν είναι τα ανταλλακτικά της μοτοσυκλέτας. Για παράδειγμα, αν μία μηχανή το 2010 κόστιζε 20.000€ και το 2023 πωλείται μεταχειρισμένη 3.000€, τα ανταλλακτικά της θα πωλούνται σε τιμές του 2010! Γι’ αυτό κάνε μια έρευνα πρώτα για το κόστος της συντήρησης, για να μην σε… ξεζουμίσει η καινούργια σου μοτοσυκλέτα με το "καλημέρα".

Επόμενο βήμα τα Χαρτιά-Άδεια-Πινακίδα.

Κατέληξες λοιπόν σε κάποια μοντέλα και ξεκίνησες να τα βλέπεις. Βεβαιώσου για αρχή για τα χαρτιά της μοτοσυκλέτας. Ζήτα να τα δεις και κάνε έναν κόπο να διασταυρώσεις ότι ο αριθμός του πλαισίου και του κινητήρα αντιστοιχούν σ’ αυτόν της άδειας. Πρόσεξε επίσης αν το δηλωμένο χρώμα της μοτοσυκλέτας είναι και το πραγματικό. Αν όχι, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να έχει βαφτεί μετά από ατύχημα. Τέλος, τσέκαρε το βιβλιαράκι service. Είναι πολύ σημαντικό ο ιδιοκτήτης να έχει κάνει τους ετήσιους ελέγχους για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Και τώρα η μεγαλύτερη σκέψη: Έχει υπάρξει πτώση της μηχανής;

Αφού έλεγξες ότι τα χαρτιά είναι εντάξει, προχωράς και στον έλεγχο της κατάστασης την μοτοσυκλέτας. Η πτώση της είναι ίσως ο σπουδαιότερος λόγος που μπορεί να την απορρίψεις ή να διαπραγματευτείς μια χαμηλότερη τιμή. Παρακάτω, θα σου δώσουμε κάποιες συμβουλές για το πώς θα καταλάβεις αν μια μοτοσυκλέτα έχει πέσει:

  • Έλεγξε αν το τιμόνι είναι ίσιο.
  • Κοίτα για σημάδια στα αντίβαρα και για στραβές ή γρατζουνισμένες μανέτες.
  • Χτυπημένα μαρσπιέ ή σημαδεμένους καθρέφτες στην εξωτερική τους πλευρά.
  • Σημάδια στο τελικό της εξάτμισης, σε top case αν υπάρχει, τη σχάρα και τα εξωτερικά κελύφη των φλας.
  • Επίσης, σημάδια αποκτούν τα πεντάλ του φρένου και των ταχυτήτων.
  • Τελευταία ένδειξη τα πλαστικά. Αν τα σημάδια είναι ρηχά και ακανόνιστα, τότε είναι από πτώση από το σταντ. Τα βαθύτερα σημάδια πιθανότατα θα είναι πτώση με σύρσιμο.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι απλές ενδείξεις, η λειτουργία της μοτοσυκλέτας μπορεί να μην επηρεάζεται καθόλου, αλλά είναι σημαντικό να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Μια μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα είναι σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή αρκεί να επιλέξεις εκείνη που θα είναι κατάλληλη για εσένα και τσεκαρισμένη διεξοδικά. Εννοείται, βοηθάει πολύ να έχεις μαζί σου έναν εξειδικευμένο μηχανικό που έχει την απαραίτητη εμπειρία να κάνει τις σωστές ερωτήσεις και να παρατηρεί τυχόν ενδείξεις για ζημιές. Κάνε λοιπόν υπομονή στην έρευνά σου και στο τέλος το μόνο που θα σου μείνει είναι η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση για την καινούργια σου μηχανή!

Δωρεάν Αποστολή
με παραγγελίες άνω των 59€
Αποστολή με
ACS Courier
Άτοκες Δόσεις
έως 48 Άτοκες Δόσεις